Behandling

Døgnbehandling psykiatri

Døgnbehandling (innleggelse) kan brukes i perioder med behov for kontinuerlig oppfølging. Døgnbehandling er som poliklinisk behandling (behandling uten innleggelse), men den er mer intensiv, med mer omfattende og konsentrerte hjelpetiltak. Målet er å gi deg kontroll over symptomene så raskt som mulig.

Før

Innleggelse til døgnbehandling skjer på tre måter, som planlagt innleggelse, øyeblikkelig hjelp, eller under tvang.

Planlagt innleggelse

Fastlegen eller poliklinikken søker om innleggelse på vegne av deg. Du blir så innkalt til et formøte med behandler. Sammen går dere gjennom hva slags behandling som er best for deg. Du får det du trenger av praktisk informasjon for å forberede deg til oppholdet. 

Øyeblikkelig hjelp

Ved alvorlige symptomer som kommer plutselig kan det være aktuelt med akutt innleggelse. Det er fastlegen, legevakt eller poliklinisk behandler som vurderer om det er behov for dette. Den endelige avgjørelsen skjer på sykehuset. Akutte innleggelser kan skje hele døgnet.

Tvang

Ved alvorlige lidelser kan du bli innlagt ved en døgnavdeling i psykisk helsevern mot egen vilje (tvungent psykisk helsevern). Tvunget psykisk helsevern er regulert gjennom Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven).

Loven sier blant annet at tvang bare skal brukes når frivillig psykisk helsevern har vært forsøkt, uten at dette har ført fram, eller det er åpenbart formålsløst å forsøke dette.

Under

Behandlingen som blir tilbudt ved døgnpost i psykisk helsevern er stort sett den samme som ved poliklinisk behandling (behandling uten innleggelse). Målet er å få kontroll over symptomene dine så raskt som mulig. 

Fordeler ved døgnbehandling er at hjelpetilbudet kan være omfattende med konsentrert innsats. Du får oppfølging hele døgnet, og du får trygge rammer rundt deg i en vanskelig fase av livet.

Hvor lenge varer behandlingen?

Hvor lenge du har behov for døgnbehandling blir diskuteres forløpende mellom ansvarlig behandler og deg. Ved frivillig innleggelse kan du selv velge å skrive deg ut. Ved tvunget psykisk helsevern er det spesialist i psykiatri eller psykologspesialist som bestemmer når du er klar til å skrives ut. Likevel vil du være med på å vurdere lengden av behandlingen.

Etter

Hva slags oppfølging du trenger er avhengig hvor alvorlige symptomer du har. Noen trenger tett oppfølging og behandling i poliklinikk. Andre har fått så god kontroll over symptomene at de kan få nødvendig hjelp hos fastlegen. I løpet av døgnbehandlingen blir det bestemt hva slags oppfølging du trenger videre. 

Kontakt

NKS Olaviken sykehus Avdeling døgn

Kontakt Avdeling døgn

Oppmøtested

Inngang A for besøkende til Seksjon 1 og 3. Inngang B for besøkende til Seksjon 2 og Nevropsykiatrisk seksjon

Et tre foran en bygning

NKS Olaviken sykehus

Askvegen 150

5306 Erdal

Transport

​​Sjekk Skyss.no og rute 485

​Parkeringsplassen er bak sykehuset og gangavstand til inngang A

Praktisk informasjon

Vi ønsker deg velkommen til NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus og vil at du ved innleggelsen til utredningsoppholdet noterer deg følgende:

Ta med rikelig med tøy. Sykehuset vasker ikke pasienttøy.

Husk å ta med toalettsaker: tannkrem / tannbørste, såpe, sjampo osv.

Vi ønsker at du ikke har med deg større pengebeløp eller bankkort, men det er fint om du har med ca kr 500 til privat forbruk.

Det er viktig at du tar med briller, høreapparat, rullator eller andre personlige hjelpemidler. Vi anbefaler at det ikke medbringes barberhøvler, men at du heller tar med barbermaskin.

Hvis du røyker - ta med tobakk.

Dersom du har mottatt skjema om «min livshistorie» er det fint om du tar dette med. 

Du ønskes velkommen til oss og vi håper du vil ha nytte av oppholdet!

​Visittiden er som hovedregel mellom kl 16:00 og 18:30. Vi ber om at pårørende alltid ringer på forhånd og avtaler nærmere besøkstidspunkt og lengde. Det vil av ulike årsaker kunne skje endringer som gjør at vi fra tid til annen ikke kan ta imot besøkende

​​På sykehuset finnes det WIFI tilbud til pasienter og pårørende